KOBİ’ler Dijital Adaptasyon için Neler Yapabilir?

KOBİ’ler Dijital Adaptasyon için Neler Yapabilir?

Tüm dünyada olduğu gibi, koronavirüs salgını Türkiye’de de her ölçekteki işletmeyi yeni bir yola soktu, ancak Türkiye’nin özel bir durumu var: KOBİ’ler. Türkiye’de sayıları 3,2 milyona ulaşan KOBİ’ler, bu süreçte dijital adaptasyonlarını yeteri kadar sağlayamamış gibi görünüyorlar. 

 

Türkonfed ve Paynet’in geçtiğimiz aylarda yayınlanan kapsamlı KOBİ araştırması, Türkiye’de şirketlerin dijitalleşmenin farklı alanlarında attıkları ve atmayı düşündükleri adımları detaylı olarak sunuyor. Dijitalleşme denince pek çok işletmenin aklına gelen ilk adımın internet sitesi yatırımı yapmak olması oldukça doğal; ancak özellikle satış alanında, saha otomasyonu özelinde atılan dijitalleşme yatırımlarının oldukça yetersiz olduğunu görüyoruz. 

2017’den Bugüne ve Gelecek Üç Yıl İçerisinde Yatırım Yapılması Planlanan Dijital/Teknoloji Alanları

Kaynak: Türkonfed, Paynet*

 

KOBİ’lerin %61’i COVID-19’la gelen dijital adaptasyon sürecinin hızlanması ile dijitalleşmenin öneminin artması nedeniyle gelecek 3 yıl içerisinde dijital/teknoloji alanına yatırım yapmayı planlıyorlar.

 

Pandemi dönemi, irili ufaklı tüm işletmelere dijital adaptasyonun kaçınılmaz olduğunu gösterdi. ABD ve Avrupa merkezli araştırmalara göre B2B alanda çalışan şirketlerin büyük çoğunluğu için gelecek dijitalde yatıyor. Bunun en büyük sebebi ise müşterilerin bu yeni, hibrit çalışma modelini daha çok tercih etmeleri. McKinsey’nin Ekim ayında yayınladığı rapora göre B2B müşterilerin %70 ila %80’i, pandemi sonrasında da uzaktan görüşmeleri yüz yüze görüşmelere tercih edeceklerini belirtiyor**. Türkiye’de de önümüzdeki 3 yıl içerisinde adım atmayı planlayan işletmelerin büyük çoğunluğu aynı motivasyonlara sahip. Ancak pandemi döneminde atılan dijitalleşme adımlarının oranına bakıldığında, henüz %95’e yakın oranda KOBİ’nin pandemi döneminin getirdiği dijital uyumluluk mecburiyeti için bir adım atmadıklarını görüyoruz.

 

2017’den Bugüne Dijital/Teknoloji Alanına Yatırım Yapma Nedenleri

Kaynak: Türkonfed, Paynet*
 

Türkiye’deki KOBİ’lerin dijital dönüşüm sebeplerine baktığımızda da ilk iki sırada pandeminin dijitalleşme sürecini hızlandırması yer alıyor. Ancak KOBİ'ler, yatırım davranışlarında da görüldüğü üzere dijital ekonominin bir parçası olan veri odaklı stratejilerden yeteri kadar faydalanmıyorlar. Ankete katılan firmalara Blockchain, AI (Yapay Zeka), CRM, ERP, fintech ve robotik gibi ileri seviye uygulamaları kullanma eğilimlerinin gelişmesi için neler yapılması gerektiği sorulduğunda, beklenti bildirmeyen firmaların %74,6’lık bir pay ile oldukça fazla olduğu görülüyor. Teknolojik gelişim, beklenti bildiren firmalar arasında sadece %5,1’lik bir kesim tarafından birincil öncelik. 
 

Dijital Dönüşüm için Tek Bir Araç Yeterli!

Hem satış hem de pazarlama tarafında beklenenden daha çekingen hareket eden Türkiye menşeli KOBİ’ler için en büyük sorunlardan birinin dijital dönüşümde teknolojiye adapte olmak olduğunun farkındayız. Bu nedenle, B2B satış alanında tüm süreci baştan sona yönetebileceğiniz Repzone Uçtan Uca Saha Satış Platformunu son derece kullanıcı dostu bir arayüzle tasarladık. Tek bir araç ile dijital dönüşümünüzü hızla gerçekleştirebileceğiniz Repzone ile yönetebileceğiniz onlarca süreç var; işte Repzone’un en sevilen özellikleri ve B2B satış alanındaki etkileri.
 

Saha ekip yönetimi ile tüm satış takımlarınıza görevler atayabilir, mobil entegrasyon sayesinde canlı olarak tüm süreçleri güncelleyebilir ve takibini yapabilirsiniz. Repzone sadece takım yöneticilerinin değil, tüm satış ekibinin kullandığı bir platform olduğu için, dijitalleşme süreci tüm ekibin sorumluluğunda olur. Böylece kimsenin iş yükünde bir artış görülmez. 

 

Repzone kullanan işletmeler, müşteriler ile olan iletişimlerinde %29’luk bir iyileşme olduğunu belirtiyor.

Rut planlama ile hem saha ekibinizin en verimli güzergahları takip etmelerini hem de dağıtım ağınızın yolda geçirdikleri süreci en etkili şekilde yönetebilirsiniz. Tüm birimler için en optimal rota çözümleri sunan Repzone, aynı zamanda satış temsilcilerinizi GPS ile canlı olarak takip etmenizi de sağlar. 
 

Rut planlama yapan işletmeler lojistik harcamalarından %39 oranında tasarruf sağlayabiliyorlar.

Sipariş ve stok yönetimi araçları ile tüm süreci otomatikleştirebilmeniz mümkün. Satış ağınızdaki tüm birimlerden otomatik olarak alabileceğiniz Global POS verisi ve manuel olarak isteyebileceğiniz ekstra bilgiler sayesinde hem en güncel stok bilgisine sahip olursunuz, hem de tüm müşterilerinizin ihtiyaçları hakkında ilk bilgi sahibi olan siz olursunuz. 
 

Repzone kullanan işletmeler, satış verimliliği konusunda %14’lük bir artış, stok takibi konusunda ise %25’lik bir iyileşme gözlemliyorlar.

Repzone ile satış denince akla gelen her adımı yönetebilirsiniz. Repzone’un tüm süreç yönetiminde nasıl bir etkisi olduğunu görmek için web sitemizi ziyaret edebilir ya da bir demo talep ederek farkı kendiniz deneyimleyebilirsiniz!
 

Kaynaklar:

*Türkonfed & Paynet Raporu

**https://www.mckinsey.com/business-functions/marketing-and-sales/our-insights/these-eight-charts-show-how-covid-19-has-changed-b2b-sales-forever


 

Yeniliklerden Haberdar Ol!